luni, 14 ianuarie 2008

Usability - sa ne gandim si la altii

Vorbeam de curand cu cineva despre site-uri incarcate, in care este imposibil sa te descurci printre atatea butoane si menuri redundante, sau in care dimpotriva, nu gasesti nimic numai pentru ca trebuie sa admiri creativitatea celui care a proiectat site-ul. Asa mi-am adus aminte de un termen pe care l-am auzit la inceputul acestui an scolar: usability si cum se aplica in web.

Definitia pentru web usability este urmatoarea: aplicarea usability in acele domenii in care pentru construirea unei interfete pentru comunicarea cu utilizatorul se foloseste paradigma (metafora) de "web browsing". Aceasta definitie tot nu spune destul, pentru ca intrebarea imediata este "Si ce inseamna usability?"

Usability este un termen care denota usurinta cu care oamenii pot folosi o "unealta" sau orice obiect construit de cineva. De asemenea, se poate folosi pentru a studia motivele pentru care un obiect este perceput ca eficient sau elegant.


In stiinta calculatoarelor si in interactiunea om-calculator, termenul se refera la eleganta si claritatea proiectarii acestei interactiuni. Am descoperit ca exista si un site dedicat in intregime acestui subiect, Usability.gov. Site-ul contine sfaturi, pasi de urmat, metode si exemple. Una dintre sectiunile acestui site prezinta o descriere detaliata a ceea ce presupune proiectarea unei pagini web completa din acest punct de vedere. Si, deoarece in curand probabil voi scrie aplicatii, m-am ingrozit putin. Va spun doar atat: schema de urmat avea...31 de pasi.

Totusi, cred ca acest concept este din ce in ce mai necesar in conditiile in care aplicatiile (nu numai cele web) sunt din ce in ce mai vaste si mai complexe, ofera mai multe optiuni si se adreseaza unui numar din ce in ce mai mare oameni.

Niciun comentariu: