luni, 14 ianuarie 2008

Ruby on Rails sau viitorul ?

RoR sau Ruby on Rails sau noua metoda super productiva de a dezvolta aplicatii web.

Ruby - este un limbaj de programare orientat pe obiect cu o sintaxa foarte curata care face progarmarea eleganta. Ruby combina eleganta conceptului Smalltalk, usurinta invatari si folosiri a Python-ului si pragmatismul din Perl. A aprut in Japonia in anii '90 iar in ultimi cativa ani a inceput sa se dezvolte o data cu aparitia documenetatiei in limba engleza

Rails - este un framework open source pentru Ruby pentru dezvoltarea de aplicatii web ce folosesc baze de date. Desi sunt numeroase alte framework-uri mult mai vechi si consacrate Rails se va inpune prin usurinta mai mare cu care se poate face o aplicatie (se zice ca pana la 10 ori mai repede fara a pierde din calitatea aplicatiei). Aceasta se datoreaza in parte programarii in Ruby.

Multe lucruri imposibil de facut in alte limbaje sunt foarte simple in Ruby si Rails profita din plin de asta.

Rails are doua principii less software si convention over configuration.

Less software - inseamna sa scri mai putine linii de cod pentru implementare, asta ducand la mai putine buguri si o mai rapida implemantare, intelegere mai usaora, usor de mentinut si modificat.

Convention over Configuration (CoC) - in loc de fisiere de configurare o aplicatie Rails foloseste cateva conventii simple de programare care permit sa iti dai seama de tot necesarul doar prin gandire. Codul aplicatiei si baza de date va contine dejaoerice Rails trebuie sa stie.

Download Ruby
Cu Ruby vine si RubyGems si cu comanda gem install rails --include-dependencies se instaleaza si Rails.
Mai e nevoie doar de o baza da date si de multe tutoriale :P.

Niciun comentariu: