Google Web Toolkit (GWT) este un framework opensource de dezvoltare Java care faciliteaza scrierea aplicatiilor AJAX. Acestea se pot dezvolta si verifica in limbajul Java folosind uneltele de dezvoltare preferate, iar apoi compilatorul GWT transforma aplicatia Java in cod JavaSCript si HTML care pot fi interpretate de browsere.
Pasii pentru dezvoltarea de aplicatii cu GWT sunt urmatorii:
1) Scrierea aplicatiei Java folosind librariile GWT
2) Compilarea aplicatiei de catre compilatorul GWT ; rezulta un set de fisiere JavaSCript si HTML
Ce ofera GWT:
* componente de interfata dinamice, reutilizabile
* RPC: comunicare intre aplicatie si server se realizeza prin clase Java serializabile
* gestionare a istoriei a browserului
* compatibilitate cu browsere
* suport pentru folosirea API-ului Google in aplicatii GWT (in curs de dezvoltare)
Dupa cum arata si primul exemplu de folosire a GWT , elementele de interfata oferite sunt cele traditionale: butoane, check boxes, meniuri, panels, liste, popups.
Clasele de baza reprezinta o abstractizare foarte aproape de DOM, si exista si un set de clase care impacheteaza obiectul XMLHttpRequest pentru a facilita interactiunea cu serverul.
Iata parerile unui dezvoltator web dupa ce a utilizat GWT cateva luni:
* Curba de invatare: odata ce proiectul functioneaza in Eclipse si poti rula codul in mod "gazda" (fara a te conecta la un server extern), esti pe drumul cel bun. Conceptele de baza pentru clasele de UI se pot intelege in cateva zile, iar modelul de programare este asemanator cu Java Swing, dar are legaturi apropiate si cu programarea AJAX.
*Productivitate:
- testarea compatibilitatii cu browserele este redusa comparativ cu JavaScript;
- refactorizare: verificarea tipurilor de date oferita de Java este de ajutor atunci cand este necesare modificare codului pentru a indeplini noi cerinte legate de interfata
* Dimensiunea codului: compilatorul GWT reduce dimensiunea codului deoarece minimizeaza spatiile albe, maparea functiilor si numele de variabile la valorile lor minime posibile si produce versiuni de cod specifice fiecarui browser, care sunt downloadate dupa ce scriptul determina tipul de browser folosit de utilizator. (compilatorul nu include clase Java care sunt in acelasi pachet, dar care nu sunt referite de codul aplicatiei)
* Ce se intampla mai departe: Java s-a schimbat considerabil dupa 1.4. Este mult mai complex, si se indeparteaza din ce in ce mai mult de JavaScript. Apare astfel intrebarea daca merita efortul de a tine GWT la curent cu ultimele specificatii Java.
In concluzie, GWT este una dintre cele mai bune variante pentru implementarea aplicatiilor AJAX in care clientul interactioneaza frecvent cu serverul.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu