Tot mai des vedem pe diferite situri ca apare RSS feed. Putina lume stie ce înseamnă si la ce poate folosi. Astfel căutând puţin am descoperit ca RSS iţi aduce noutăţile care te interesează, de care ai nevoie, de asemenea te poate apăra de spam, aducându-ti doar ştirile de care ai nevoie si nu in ultimul rând poate aduce si trafic, oferindu-ti posibilitatea sa-ti creezi propriul canal de ştiri.
Mai tehnic - RSS este o metoda care foloseşte XML pentru a distribui conţinutul unui site web, pe mai multe alte situri web. De asemenea RSS permite distribuirea rapida a noutăţilor si update-urilor pe web.( www.w3schools.com/rss).
Ce este RSS?
- RSS vine de la Really Simple Syndication
- RSS iţi permite înscrierea conţinutului site-ului intr-un „sindicat”
- RSS permite vizualizarea si distribuirea de titluri si conţinuturi de articole
- Documentele RSS pot fi updatate automat
- RSS permite personalizarea unor situri
De ce sa folosim RSS?
Fara RSS, useri vor trebui sa verifice situl in fiecare zi pentru a afla de eventualele noutati. Aceasta ar consuma timp prea mult. Insa cu RSS ei pot sa verifice situl mult mai rapid, folosind un RSS „aggregator” – un site sau un program care aduna si sorteaza RSS feed-ul. De vreme ce datele RSS sunt mici si uşor de încărcat, va fi uşor de folosit la telefoane mobile sau PDA-uri.
Cum functioneaza RSS?
Cu RSS, iţi înregistrezi conţinutul la companii numite „aggregator”. Astfel mai intai trebuie creat documentul RSS cu extensia .xml, apoi se upload-eaza documentul pe situl tău. Apoi te înregistrezi la un „aggregator”. In fiecare zi acesta va căuta pe siturile înregistrate la el după documente RSS, va verifica link-ul si va arata informaţie despre feed astfel incat clienţii vor merge spre documentele care ii intereseaza.
Despre sintaxa.
Elementul "channel" - folosit pentru descrierea RSS feed. Acest element are trei fi necesari:
- "title" - Defineşte titlul canalului (ex W3Schools Home Page)
- "link" - Defineşte linkul spre canal (ex http://www.w3schools.com)
- "description" - Descriere a canalului
- (pentru fii opţionali vezi http://www.w3schools.com/rss/rss_channel.asp)
- "title" - Defineşte titlul itemului (ex RSS Tutorial)
- "link" - Linkul spre item (ex http://www.w3schools.com/rss)
- "description" - Descrierea canalului (ex New RSS tutorial on W3Schools)
- (pentru fii optionali vezi http://www.w3schools.com/rss/rss_item.asp)
Cel mai bun mod de gestionare a feed-ului RSS este gestionarea proprie, dar care poate lua mult timp daca ai multa informatie noua, de aceea se poate apela la un RSS automat cum ar fi MyRSSCreator sau FeedFire.